Begravning

Hej!

Sitter nu i en släktings hus till min värdfamilj. Sagaris pappa dog hastigt i torsdags och vi har åkt till Varanasi för begravning. Vi åkte längst Ganges ner till den heliga staden. Det var en lång resa, och Sagari var såklart otroligt ledsen.
Begravningen gick till att hans kropp brändes och sedan kastade de ut askan i Ganges, han blev ett med världssjälen. Det är alla hinduers mål, att när man dör få askan utspridd över Ganges. Ganges är den heliga floden, och är Moder Ganges. Den har gudomliga krafter och renar både kraft och själ. När han stös över Ganges når hans atma, Vishnu i människan, världssjälen, Brahman, och då sluts levnadscirkeln. Du uppnår moksha. Där tror hinduer är paradiset, där råder lugn, harmoni och fullständig lycka. Moksha kan liknas buddismens nirvana, och kristendomens himlen. Därför vill alla hinduer dö i Ganges.


Efter begravningen badade vi i Ganges. Även jag. Men det var inte en ren och fin flod, med all aska, och avlopp som leder ut i den, men för hinduer är den det renaste som finns. De dricker även vattnet, men det vågade inte jag. Har inte van vid deras bakterier i vanliga fall, skulle nog absolut inte klara av detta vattnet. Men det var en häftig känsla att bada. Man kände hur heligt de tyckte vattnet var. Det kan jämföras med våran nattvard när vi blir ett med Jesus genom brödet, hans kropp, och vinet, hans blod. Här badar de med gudarna.












Kommentarer
Postat av: Ann Simonsen

Säkert en fantastisk upplevelse och känsla, ett mentalt reningsbad, inte sant?

2009-12-08 @ 20:05:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0